Home arrow Sitemap
Main Menu
Home
Photo Gallery
Calendar
Shop
Membership
Results
News
About us
Weblinks
Mugshots
Contact
Using photomaterial
Downloads
FAQ
Partners
Sitemap
WC Croatia 2014
Overview
August 17th
August 18th
August 19th
August 20th
August 21st
August 22nd
August 23rd
August 24th
EC Italy 2013
Overview
Login Form

Lost Password?
Naar Merksplas
door Ans Graafmans

Vele wegen leiden naar Merksplas

Het is vrijdagavond en de doordeweekse beslommeringen, noodzakelijk om de kost te verdienen, worden uit de gedachten verbannen. Het weekend is begonnen. Zoals de laatste weken gebruikelijk zijn we bezig met de voorbereidingen voor een field en dit weekend staat die van Merksplas op de agenda. De rugtassen worden ingepakt en klaargezet. De bogen worden nog eens geïnspecteerd en er wordt gecontroleerd of er nog voldoende pijlen in de pijlentassen zitten. De passende kledij en de wandelschoenen worden in de slaapkamer klaar gelegd. We hebben verrekijkers, pennen, inbussleutels, camera's mét reservebatterijen paraat en alles lijkt klaar om in alle vroegte de rit aan te vangen. De rit... ah, nog even de routeplanner raadplegen. Deze laat een vreemde kronkel op de kaart zien met een afstand van 55 km. Dan maar eens kijken wat een andere routeplanner ervan denkt: slechts 40 km, maar dan wel met een reistijd van ruim een uur. Lijkt ook al niet zo waarschijnlijk, volgens ons moet het via Tilburg korter en sneller zijn. Een derde routeplanner moet uitkomst brengen, maar die houdt het op 42,5 km in 47 minuten bij een zelfde soort kronkel. Een vierde wil ons 60 km af laten leggen en nieuwsgierig naar nog meer variaties kijken we wat nummer vijf te bieden heeft. En ja, weer wat anders, 55 km in krap een uur. Die van 40 km dan maar geprint en we gaan ervan uit, dat we op een zaterdagochtend weinig weerstand op onze weg zullen ontmoeten.
De wekker loopt op doordeweekse tijd af en het kost wat moeite de verleiding om ons te bedenken en lekker uit te slapen te weerstaan. Maar een half uur later zijn alle voornoemde materialen de auto ingedragen, zijn de huisdieren voorzien van een flinke bak voer en gaan we met de zo zorgvuldig geplande route op pad. "Aankomst in België. Aankomst in Nederland", zegt de routeplanner maar liefst drie maal pal achter elkaar. De borden op de weg die daarbij zouden moeten horen zijn echter in geen velden of wegen te bekennen. Na een paar keer vloeken, keren, naar het oosten, naar het westen en toch maar weer naar het oosten rijden komen we een paar bekende plaatsnamen tegen en dan is daar opeens hét bordje: "Field KSM". De pijlen volgend kunnen we even later op de parking een aantal bekende schutters begroeten. We zijn nog ruim op tijd bij de inschrijving en zien dat we deze keer met een koppel op de baan staan, dat we nog niet eerder ontmoet hebben. Leuk. We staan op een wachtbaan dus hebben tijd genoeg om kennis te maken voor we de eerste pijlen uit de koker trekken. Niet alle begin is makkelijk en dit eerste doel, over water, lijkt al op de maximale afstand te staan. Alle afstanden zijn onbekend vandaag en het schatten, vooral over water, blijkt niet altijd eenvoudig en zeker niet nauwkeurig te zijn. Maar we genieten een dag lang van een vrolijk zonnetje, een goed gezelschap, een gezellige sfeer en een goed uitgezet parcours in een mooi stuk natuur.
Als we aan het begin van de avond huiswaarts keren besluiten we onze eigen weg te gaan en onze eigen routebeschrijving te maken. Die brengt ons in drie kwartier en 50 kilometer weer thuis. 's Avonds lekker onderuit bij de tv, dan een ontspannend bad en een heerlijke nachtrust, waarna het ritueel van de vorige ochtend herhaald wordt. Deze ochtend laten de vele kolossale huizen langs de route ons zien wat Youp van 't Hek gisteravond zo treffend verwoordde: "goede smaak is niet te koop".
Optimistisch geworden omdat het weer gisteren beter was dan voorspeld hebben we ons niet al te dik gekleed maar dit wordt genadeloos afgestraft nu het vandaag slechter is dan voorspeld. Het is zelfs bitterkoud bij de start. En onze scores blijken deze dag dienovereenkomstig slecht te zijn.
Hoewel alle doelen nu op bekende afstand staan is het zeker geen makkelijk parcours. Vooral de bunny's hebben een hoge moeilijkheidsgraad. Een wel heel letterlijk omdat er steil omhoog geschoten moet worden, voor een ander moet, zo mogelijk, nog steiler geschoten worden, maar dan omlaag.
Wanneer elders een pijl in het water belandt maakt een kikker ons luidkeels duidelijk dat hij niet gediend is van een dergelijke verstoring van zijn zondagsrust.
Het zonnetje laat zich net voor het eind van de wedstrijd weer zien zodat de beste schutters toch nog in het zonnetje gezet kunnen worden. Hun prestaties worden beloond met een prachtige fruitschaal.
Na de prijsuitreiking keert ieder, zoals het gezegde luidt, moe maar voldaan weer huiswaarts en op de plas van Merksplas keert de rust weer.
 
  • English
  • Dutch
  • Francais
Album: GZ
Calendar of events
Dec 2018
S M T W T F S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Full Calendar
Upcoming events
Next field
Count to
20. August 2014, 10:00
Time left
0 days
0 hours
0 minutes
Who's Online
Visitors
Visitors: 45942740
HenZ